Harta judete Romania

AlbaAradArgesBacau
BihorBistrita-NasaudBotosaniBraila
BrasovBucurestiBuzauCalarasi
Caras-SeverinClujConstantaCovasna
DambovitaDoljGalatiGiurgiu
GorjHarghitaHunedoaraIalomita
IasiIlfovMaramuresMehedinti
MuresNeamtOltPrahova
SalajSatu MareSibiuSuceava
TeleormanTimisTulceaValcea
VasluiVrancea  

Impartirea Romaniei in judete este atestata documentar la 8 ianuarie 1392, cand domnitorul Mircea cel Batran printr-un hrisov numeste "tinutul Valcii" judet. Astfel, judetul Valcea este primul judet atestat documentar de pe teritoriul actual al Romaniei.

Ultima reforma administrativ-teritoriala majora din Romania a avut loc in anul 1968 cand s-a trecut de la impartirea pe regiuni si raioane la reimpartirea pe judete, desfiintata de autoritatile comuniste dupa 1948, avand ca model impartirea teritoriului Uniunii Sovietice.

Bucuresti este un municipiu cu drepturi de judet. Nu face parte din Ilfov, judetul inconjurator.

Teritoriul Romaniei este impartit in 41 de judete, plus municipiul Bucuresti care, desi este resedinta judetului Ilfov, este administrat separat.

Judetul cu densitatea populatiei cea mai ridicata este Ilfov (188 loc/km2). La extrema opusa, Tulcea are o densitate de doar 31 loc/km2. Suprafata cea mai mare o are judetul Timis (8.697 km2). La polul opus, judetul Ilfov are o suprafata de 1.583 km2. Populatia cea mai mare o are Judetul Prahova (830.000 loc.). La polul opus, judetul Covasna are o populatie de 222.000 de locuitori.

Harta judete Romania

Albume foto din vacanta
Poze
Porti sculptate la intrarea in curtea exterioara a Manastirii Polovragi
Poze
marginea suceava
Adauga si tu un album foto
Publicitate
Sitemap | | Publicitate pe www.allturism.ro

Harta judete Romania